Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerste term meetkundige rij berekenen

Hoe bereken je de eerste term van een meetkundige rij als je weet dat t6+t7=240 en t9+t10=1300?
Ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken.

Cornel
2de graad ASO - woensdag 13 mei 2020

Antwoord

Hallo Cornelie,

Schrijf t6 als t1·r5, t7 als t1·r6 enz. Met de gegevens krijg je dan twee vergelijkingen met twee onbekenden. Zo'n stelsel van vergelijkingen is oplosbaar.

Opmerking: hierbij ga ik ervan uit dat t1 de eerste term is. Soms neemt men t0 voor de eerste term. In dat geval neem je t6=t0·r6.

GHvD
donderdag 14 mei 2020

©2001-2024 WisFaq