Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De trendlijn

Ik heb een trendlijn gemaakt bij een tabel, maar hoe kan ik nu de formule bepalen? Dat is namelijk de vraag bij de opdracht. Ik heb al meerdere videos online gekeken, maar ik snap er niks van.

Vriendelijke groet Martijn

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 4 maart 2020

Antwoord

Hallo Martijn,
  • Stel de algemene vergelijking van een rechte lijn op:
    l:y = ax + b;
  • Lees op je trendlijn twee punten (x1,y1) en (x2, y2) af;
  • Bereken de richtingscoëfficiënt a = (y2-y1)/(x2-x1);
  • Vul één van de twee punten (x,y) in je formule in, met de gevonden waarde voor a. In deze vergelijking is b de enige onbekende. Los deze vergelijking op om b te vinden. Hiermee heb je de gevraagde formule.
Bijvoorbeeld:

De punten zijn (2, 7) en (4, 11). Dan vind je:
  • l:y = ax + b;
  • a = (11-7)/(4-2) = 2, dus l:y=2x+b;
  • Vul (2, 7) in: 2·2+b=7
    Oplossen: 4+b=7, b=3
  • l:y=2x+3

GHvD
woensdag 4 maart 2020

©2001-2024 WisFaq