Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule van Cardano

Nog een vraagje over de formule van Cardano, ik snap tot nu toe wel hoe je de formule kan gebruiken en wanneer maar ik snap niet hoe je kan bewijzen dat de uitkomst in bijv.
x3 +6x = 20 uitkomst -- x=2 echt de enige uitkomst is.
Dat moet dan met de factor stelling, maar daar komt iets uit wat niet klopt. Is dat goed of moet ik het anders doen

Nathal
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 maart 2003

Antwoord

Als x=2 een oplossing is van x3+6x-20=0 (op nul herleiden!) dan kan je de vergelijking schrijven als:

(x-2)(....)=0 (dat is de factorstelling!)
x-2/x3+6x-20/x2+2x+10
x3-2x2
------ -
2x2+6x-20
2x2-4x
------ -
10x-20
10x-20
------ -
0
Dus:
x3+6x-20=0
kan je schrijven als:
(x-2)(x2+2x+10)=0

Heeft x2+2x+10=0 oplossingen?
Dat kan zien aan de discriminant:
D=22-4򈚑0=-36
D0, dus geen oplossingen....
x=2 is de enige oplossing van de gegeven vergelijking.

WvR
zondag 23 maart 2003

Re: Formule van Cardano

©2001-2024 WisFaq