\require{AMSmath} Rekenen met wortels Hoe doe je 10 delen door √5-1Rekenen met wortels Hugo Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 januari 2020 Antwoord Beste Hugo,Ik neem aan dat je$$\frac{10}{\sqrt{5}-1}$$wilt schrijven zonder wortels in de noemer.Dat kan door gebruik te maken van het merkwaardig product $(a-b)(a+b)=a^2-b^2$. Daarmee kun je namelijk zien dat $(\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1) = 5-1 = 4$.Dat passen we toe door teller en noemer met $\sqrt{5}+1$ te vermenigvuldigen.Resulterend in:$$\frac{10}{\sqrt{5}-1}=\frac{10(\sqrt{5}+1)}{(\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1)} = \frac{10\sqrt{5}+10}4 = 2\frac 12 + 2\frac 12 \sqrt{5}$$Met vriendelijke groet, FvL woensdag 15 januari 2020 Re: Rekenen met wortels ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe doe je 10 delen door √5-1Rekenen met wortels Hugo Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 januari 2020
Hugo Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 januari 2020
Beste Hugo,Ik neem aan dat je$$\frac{10}{\sqrt{5}-1}$$wilt schrijven zonder wortels in de noemer.Dat kan door gebruik te maken van het merkwaardig product $(a-b)(a+b)=a^2-b^2$. Daarmee kun je namelijk zien dat $(\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1) = 5-1 = 4$.Dat passen we toe door teller en noemer met $\sqrt{5}+1$ te vermenigvuldigen.Resulterend in:$$\frac{10}{\sqrt{5}-1}=\frac{10(\sqrt{5}+1)}{(\sqrt{5}-1)(\sqrt{5}+1)} = \frac{10\sqrt{5}+10}4 = 2\frac 12 + 2\frac 12 \sqrt{5}$$Met vriendelijke groet, FvL woensdag 15 januari 2020
FvL woensdag 15 januari 2020
©2001-2025 WisFaq