Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Konijnen, moeren en rammelaars

Boer Bavo kweekt konijnen. In zijn hokken zitten momenteel m moeren (wijfjes) en r rammelaars (mannetjes) met m$<$r. Hoeveel moeren moet boer Bavo aan het huidige aantal konijnen toevoegen opdat 70 % van het totale aantal konijnen moeren zouden zijn?

A $\frac{7}{3}$r
B $\frac{7}{3}$m
C $\frac{7}{3}$·m−r
D (7m−10r)/3
E $\frac{7}{3}$·r−m

Timmy
3de graad ASO - zondag 12 januari 2020

Antwoord

's Kijken. Met $m+r$ konijnen met $t$ moeren erbij geeft in totaal $m+t$ moeren en $r$ rammelaars. In totaal zijn er dan $r+m+t$ konijnen. Er geldt:

$
\eqalign{m + t = \frac{7}{{10}}\left( {r + m + t} \right)}
$

Oplossen naar $t$ en je weet het. Lukt dat?

WvR
zondag 12 januari 2020

©2001-2024 WisFaq