Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 1602 

Re: Vierkanten op een stippenrooster

Bij 5 bij 5 is hoeveel vierkant?

Berliu
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 5 juni 2019

Antwoord

Als je het antwoord bestudeert dan kan je de volgende tabel maken voor een stippenpatroon van 8 bij 8:

q88165img1.gif

Je komt dan uit op 336 verschillende vierkantjes.

Meer in het algemeen zou je dat ook voor 2x2, 3x3, 4x4, ... kunnen doen. Dat ziet er dan (ongeveer) zo uit:

q88165img2.gif

De vraag is nu hoeveel vierkantjes kan je maken voor een stippenpatroon van 5 bij 5. Je kunt dan onderstaande tabel invullen op dezelfde manier als bij de tabel hierboven en dan weet je het...

q88165img3.gif

Als het goed is kom je dan uit op 50 vierkantjes.

Hieronder zie je nog de tabel voor n=2...10

q88165img4.gif

De algemene formule daarvoor is:

$
\eqalign{\sum\limits_{k = 2}^n {(n - k + 1)^2 \cdot (k - 1)} = \frac{{n^2 (n^2 - 1)}}
{{12}}}
$

Zie 4-dimensional pyramidal numbers

WvR
woensdag 5 juni 2019

©2001-2023 WisFaq