Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Letters omzetten in unieke cijfers

 TWINTIG
TWINTIG
DERTIG
+DERTIG
HONDERD
Kan je elke letter omzetten in een cijfer zodanig dat aan elke letter een uniek cijfer van 0 tot 9 wordt gekoppeld? Als g=1 dan is bij deze optelling d=4. Kan dit wiskundig worden opgelost?

Rudy
Student Hoger Onderwijs België - maandag 26 november 2018

Antwoord

Het is vooral een kwestie van proberen en de consequenties bijhouden, maar om dat nou wiskunde te noemen? Bijv: T D en H kunnen niet 0 zijn etc.

Zelf was ik daar te lui voor en heb er een (python) programmaatje voor geschreven dat stomweg alle mogelijkheden langsloopt. tenslotte zijn er maar 10!=3628800 mogelijke toekenningen van de cijfers 0..9 aan de tien letters uit deze drie woorden.

Ik vind twee oplossingen:

TWINTIG=2307204, DERTIG=681204 en HONDERD=5976816
TWINTIG=2135237, DERTIG=894237 en HONDERD=6058948

hk
dinsdag 27 november 2018

©2001-2024 WisFaq