Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken oplossen met vierkantsvergelijkingen

Iemand besteld aantal glazen en betaalt hiervoor 54 euro. Bij levering blijken er vier glazen meer te zijn dan besteld. Daardoor daalt de prijs met 0.15 eur per stuk.
  • Hoeveel glazen werden er besteld en wat was de oorspronkelijke prijs per stuk?

Geert
2de graad ASO - zondag 19 augustus 2018

Antwoord

Hallo Geert,

Stel n = aantal bestelde glazen en p = oorspronkelijke prijs. Dan weet je:

n·p=54
(n+4)(p-0,15)=54

Haakjes wegwerken, je krijgt een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Zo'n stelsel is oplosbaar.

Lees je nog even de spelregels, met name punt 5 en 8?

GHvD
zondag 19 augustus 2018

 Re: Vraagstukken oplossen met vierkantsvergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq