Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Horizontale asymptoot van een vierkantswortel

Hallo,
Mijn opgave is $y=\sqrt{(x+1)(x-3)}$.
Deze opgave heeft geen verticale asymptoot, maar hoe bereken je van een functie onder een wortel de horizontale asymptoot?

Groetjes

Xavier
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 6 januari 2018

Antwoord

Hallo Xavier,

Deze kromme heeft ook geen horizontale asymptoot. Daar lijkt het ook helemaal niet op als je een schets gaat maken van de grafiek.
Je ziet dan dat de grafiek naar links en rechts algauw bijna als een rechte lijn omhoog loopt, naar oneindig.

q85481img1.gif

Dat zou suggereren dat er misschien links en rechts een scheve asymptoot loopt.

We kunnen dat aantonen door het kwadraat af te splitsen van hetgeen er onder het wortelteken staat: $(x+1)(x-3)=x^2-2x-3=(x-1)^2-4$.

De kromme is dus gelijk aan $y=\sqrt{(x-1)^2-4}$. Nu is duidelijk dat als $x$ naar $\pm\infty$ gaat, dat deze kromme dan nadert naar $y=\sqrt{(x-1)^2}=|x-1|$.

Dus er zijn inderdaad twee scheve asymptoten, $y=x-1$ en $y=-x+1$.

Groeten,

FvL
zaterdag 6 januari 2018

©2001-2024 WisFaq