Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hoe los je de vergelijking 2(x+1)(x-3)=0 op?

lariss
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 november 2017

Antwoord

Bij het oplossen van tweedegraads (of hogere graads) vergelijkingen gebruik je vaak een belangrijke eigenschap van vermenigvuldigen.

Als $a·b=0$, dan geldt:
$a=0$ of $b=0$

Dat betekent dat als een product (het resultaat van een vermenigvuldiging) de waarde nul heeft, minstens één van de factoren (de 'dingen' die je met elkaar vermenigvuldigt) nul moet zijn.
Dit kun je gebruiken om vergelijkingen op te lossen.

In dit geval kan $x+1$ gelijk aan nul zijn of $x-3$ kan gelijk aan nul zijn. Je krijgt dan:

$2(x+1)(x-3)=0$
$x+1=0$ of $x-3=0$
$x=-1$ of $x=3$

Vergelijking opgelost!

WvR
donderdag 2 november 2017

©2001-2024 WisFaq