Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

Hoi,
Rij a wordt gedefinieerd door anCOMB(n,2).Voor alle n1 geldt:a(n+1)=a(n)+n.Het is de bedoeling dat het laatste bewezen wordt.
Volgens mij kan de term COMB(n,2) geschreven worden als
n!/(k!).(n-k)!.Door n=3 in te vullen krijg je
3.2.1/((2.1).(3-2))=3.Vullen we nu n=4 in dan krijgen we
4.3.2.1/((2.1).(4-2))=6.
Volgens mij ben ik totaal op de verkeerde weg bezig.Ik heb al eens naar andere bewijzen gekeken maar ik kom er niet meer uit.
De tussen haakjes geplaatste termen zijn kleiner geschreven dan a en staan dus rechts naast a.
Graag had ik hulp bij deze opgave.

Moniqu
Leerling mbo - vrijdag 21 februari 2003

Antwoord

Je formule voor Comb(n,k) is correct. Als je nu voor k het getal 2 kiest, dan wordt het Comb(n,2) = n!/[(2!).(n-2)!]
Gebruik nu dat n!/(n-2)! = (n-1).n, zodat je nu hebt gevonden dat Comb(n,2) = 1/2.n.(n-1)
(het getal 1/2 is afkomstig van de noemer 2! = 2)

Nu moet je laten zien dat a(n+1) = a(n) + n ofwel dat geldt dat 1/2.(n+1).n = 1/2.n.(n-1) + n (links staat hetgeen je krijgt wanneer je in de formule voor a(n) die we zojuist gevonden hadden de n vervangt door (n+1) en rechts staat de formule voor a(n) waarbij je n moest optellen)

Als je links en rechts de haakjes wegwerkt, zie je dat er inderdaad twee keer hetzelfde staat.

MBL
vrijdag 21 februari 2003

©2001-2024 WisFaq