\require{AMSmath} Vergelijkingen hallo,Ik heb morgen toets maar begrijp niet hoe ik deze moet oplossen...Help me a.u.b!Alvast bedankt!a) 2(x+3) 3(2x-1) 2x- x+5 ------ - -------= ---- 3 4 2b)√6(x-2)=-3(2√6x -2√6) - - - 2 3 4c)2.(x+3)2=(2x+1).(x-3)d)2,5(2x-1)=5x+0,75 Mariam 2de graad ASO - woensdag 3 februari 2016 Antwoord a)$\eqalign{\frac{{2(x + 3)}}{3} - \frac{{3(2x - 1)}}{4} = 2x - \frac{{x + 5}}{2}}$Eerst maar 's met 12 vermenigvuldigen geeft:$\begin{array}{l} 4 \cdot 2(x + 3) - 3 \cdot 3(2x - 1) = 24x - 6 \cdot \left( {x + 5} \right) \\ 8(x + 3) - 9(2x - 1) = 24x - 6\left( {x + 5} \right) \\ \\ \end{array}$...en dan haakjes wegwerken, gelijksoortige termen samennemen en dan verder oplossen? Zou dat lukken?b)Erg duidelijk is het niet maar misschien is het zoiets?$\frac{{\sqrt 6 }}{2}\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {2\sqrt 6 x - 2\sqrt 6 } \right)$Vermenigvuldig eerst links en rechts met $\sqrt{6}$. Dat geeft:$\begin{array}{l} \frac{6}{2}\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {2 \cdot 6x - 2 \cdot 6} \right) \\ 3\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {12x - 12} \right) \\ \end{array}$...en dan haakjes wegwerken, enz...c)Werk links en rechts de haakjes weg,...$\begin{array}{l} 2\left( {x + 3} \right)^{2} = (2x + 1)(x - 3) \\ 2(x^{2} + 6x + 9) = 2x^{2} - 5x - 3 \\ 2x^{2} + 12x + 18 = 2x^{2} - 5x - 3 \\ 12x + 18 = - 5x - 3 \\ \end{array}$d)Vermenigvuldig eerst links en rechts met 4:$\begin{array}{l} 2,5(2x - 1) = 5x + 0,75 \\ 10(2x - 1) = 20x + 3 \\ \end{array}$...en dan verder oplossen...Lukt dat? WvR woensdag 3 februari 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
hallo,Ik heb morgen toets maar begrijp niet hoe ik deze moet oplossen...Help me a.u.b!Alvast bedankt!a) 2(x+3) 3(2x-1) 2x- x+5 ------ - -------= ---- 3 4 2b)√6(x-2)=-3(2√6x -2√6) - - - 2 3 4c)2.(x+3)2=(2x+1).(x-3)d)2,5(2x-1)=5x+0,75 Mariam 2de graad ASO - woensdag 3 februari 2016
a) 2(x+3) 3(2x-1) 2x- x+5 ------ - -------= ---- 3 4 2b)√6(x-2)=-3(2√6x -2√6) - - - 2 3 4c)2.(x+3)2=(2x+1).(x-3)d)2,5(2x-1)=5x+0,75
Mariam 2de graad ASO - woensdag 3 februari 2016
a)$\eqalign{\frac{{2(x + 3)}}{3} - \frac{{3(2x - 1)}}{4} = 2x - \frac{{x + 5}}{2}}$Eerst maar 's met 12 vermenigvuldigen geeft:$\begin{array}{l} 4 \cdot 2(x + 3) - 3 \cdot 3(2x - 1) = 24x - 6 \cdot \left( {x + 5} \right) \\ 8(x + 3) - 9(2x - 1) = 24x - 6\left( {x + 5} \right) \\ \\ \end{array}$...en dan haakjes wegwerken, gelijksoortige termen samennemen en dan verder oplossen? Zou dat lukken?b)Erg duidelijk is het niet maar misschien is het zoiets?$\frac{{\sqrt 6 }}{2}\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {2\sqrt 6 x - 2\sqrt 6 } \right)$Vermenigvuldig eerst links en rechts met $\sqrt{6}$. Dat geeft:$\begin{array}{l} \frac{6}{2}\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {2 \cdot 6x - 2 \cdot 6} \right) \\ 3\left( {x - \frac{2}{3}} \right) = - \frac{3}{4}\left( {12x - 12} \right) \\ \end{array}$...en dan haakjes wegwerken, enz...c)Werk links en rechts de haakjes weg,...$\begin{array}{l} 2\left( {x + 3} \right)^{2} = (2x + 1)(x - 3) \\ 2(x^{2} + 6x + 9) = 2x^{2} - 5x - 3 \\ 2x^{2} + 12x + 18 = 2x^{2} - 5x - 3 \\ 12x + 18 = - 5x - 3 \\ \end{array}$d)Vermenigvuldig eerst links en rechts met 4:$\begin{array}{l} 2,5(2x - 1) = 5x + 0,75 \\ 10(2x - 1) = 20x + 3 \\ \end{array}$...en dan verder oplossen...Lukt dat? WvR woensdag 3 februari 2016
WvR woensdag 3 februari 2016
©2001-2024 WisFaq