Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Kans, kaas en kaak...

Hallo

Kun je mij helpen met de volgende vraag.
Wordt gevraagd hoeveel woorden je kunt maken met:

KANS
KAAS
KAAK

Bij KANS had ik 4! = 24
Bij KAAS had ik 4!/2! = 12
Maar bij KAAK weet ik niet welke berekening ik moet volgen. Het antwoord laat zich raden natuurlijk door het uit te tekenen maar welke berekening kan ik hier het beste volgen.
Met (N-1+k) boven (N-1) kom ik niet op 6 uit. Wil je mij laten zien hoe het wel moet.

vr.gr. edward

edward
Student hbo - donderdag 10 december 2015

Antwoord

Bij KAAS deel je 4! door 2! omdat je de A twee keer voorkomt en je die onderling kunt verwisselen.

Bij KAAK komt de K twee keer voor en de A komt twee keer voor, dus moet 4! delen door 2!·2!. Je krijgt dan 4!/(2!·2!)=6

Voorbeeld

Hoeveel rangschikkingen kan je maken met de letters van het woord AARDAPPELPUREE?

Aantal rangschikkingen is: $
\Large\frac{{14!}}{{3! \cdot 2! \cdot 3! \cdot 3!}}
$=$201.801.600$

WvR
donderdag 10 december 2015

©2001-2023 WisFaq