Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wegstrepen bij breuken

Hallo!
Voor een opdracht op school moeten we een som oplossen,
maar ik snap niet helemaal hoe het moet, wanneer kan je bij deze som wegstrepen? En wat is het antwoord?
2-p/2p
En hoe werken breuken in breuken, zoals deze:
x
--
2/3
Bij voorbaat dank!

m.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 17 november 2015

Antwoord

Wegstrepen is nooit goed. Je kunt wel teller en noemer delen door dezelfde factor of vermenigvuldigen met dezelfde factor, dat kan. Dat je 't maar weet...

Soms kun je wegdelen, zoals bij $\eqalign{\frac{2-p}{2p}}$. Dat gaat zo:

$
\eqalign{\frac{{2 - p}}
{{2p}} = \frac{2}
{{2p}} - \frac{p}
{{2p}} = \frac{1}
{p} - \frac{1}
{2}}
$

Bij breuken in breuken moet je altijd een beetje uitkijken. Wat is de teller en wat is de noemer? Als $x$ de teller is en $\eqalign{\frac{2}{3}}$ de noemer dan krijg je:

$
\eqalign{\frac{{\,\,\,x\,\,\,}}
{{\frac{2}
{3}}} = \frac{{3x}}
{2} = 1\frac{1}
{2}x}
$

Maar als $\frac{x}{2}$ de teller is en $3$ de noemer dan krijg je:

$
\eqalign{\frac{{\,\,\,\frac{x}
{2}\,\,\,}}
{3} = \frac{x}
{6} = \frac{1}
{6}x}
$

Helpt dat?

PS
De rekenregel die ik steeds gebruik is dat je bij een breuk de teller en noemer met dezelfde factor kunt vermenigvuldigen.

WvR
dinsdag 17 november 2015

©2001-2024 WisFaq