Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

Als de prijs van een pond boter met 15 cent wordt verhoogd dan kan men voor 10,80 een pond minder kopen dan eerst. Wat was de prijs van een pond boter voor de prijsverhoging?

K.L.Bo
Ouder - vrijdag 23 oktober 2015

Antwoord

Wanneer p de oude prijs is voor een pond boter, en q het aantal pond dat men kan kopen voor € 10,80 , dan geldt:

q = 10,80/p

Na de prijsverhoging geldt:

(q-1) = 10,80/(p+0,15)

Na invullen van de eerste vergelijking wordt dit:

(10,80/p - 1) = 10,80/(p+0,15)

Dit is een vergelijking met één onbekende p, waarmee p te berekenen is.

GHvD
vrijdag 23 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq