Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sinusregel

Ik heb een driehoek $PQO$ met:

$\angle QPO=\frac{1}{2}\alpha$.
$PQ=3$, $PO=5cos(\frac{1}{2}\alpha$).
$OQ=\sqrt{4+(5sin^{2}(\frac{1}{2}\alpha))}$

Ik wil $OQ$ ook uitrekenen via de sinusregel:

$\eqalign{\frac{PQ}{sin(O)}=\frac{OQ}{sin(\frac{1}{2}\alpha)}}$

Antw:
$\eqalign{OQ=\frac{6}{6\cdot OQ}}$
$\eqalign{\frac{PQ}{sin(O)}=\frac{PO}{sin(Q)}}$.

Kom ik niet uit.
Hoe kan ik $\angle O$ in $\frac{1}{2}\alpha$ uitdrukken?
Wie heeft een oplossing?

Jan
Ouder - vrijdag 15 mei 2015

Antwoord

Ik weet niet helemaal waar je heen wilt, maar wellicht kun je iets met het volgende.
Trek hoogtelijn QR in de driehoek zodat PR = 3 cos(1/2α) en QR = 3sin(1/2α)
Met tan∠O = QR/OR = 3sin(1/2α)/2cos(1/2α) heb je ∠O via een inverse tangens uitgedrukt in een uitdrukking met daarin 1/2α

MBL
zaterdag 16 mei 2015

©2001-2024 WisFaq