Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen

Stel je hebt een grafiek (linear) en je moet daarbij een formule. Maar de grafiek begint bij 3. Hoe lees ik dan het startgetal af? Want ik heb geleerd dat je altijd bij 0 moet kijken.

Shann
Leerling bovenbouw vmbo - zaterdag 9 mei 2015

Antwoord

Hallo Shan,

Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. De vraag is: stel de formule op van de groene lijn in deze figuur:

q75536img1.gif

Stap 1:
Zoek twee punten die je goed kunt aflezen (het kan ook zijn dat deze punten gegeven zijn). In mijn voorbeeld zijn dit:
P1: x1=2, y1=3
P2: x2=8, y2=6

Stap 2:
Bereken de helling van de lijn:

q75536img2.gif

Nu weet je al een gedeelte van de formule voor deze lijn:

y = 1/2x + b

Stap 3:
Bereken het begingetal b door de x- en y-waarden van één van de punten in te vullen. Ik kies P1, dus x=2 en y=3:

3 = 1/2·2 + b
3 = 1 + b
b=2

De formule wordt dus:

y = 1/2x + 2

OK zo?

PS.: bedenk dat bij een dalende lijn y2-y1 negatief wordt, wat een negatieve helling oplevert.

GHvD
zaterdag 9 mei 2015

©2001-2024 WisFaq