Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Aantal pogingen om een doel te raken

Ik snap de volgende stelling niet:

De kans om bij één poging een bepaald doel te raken is 5%. Hoeveel pogingen heeft men minimaal nodig om een kans te krijgen van 99% om het doel minstens 1 keer te raken?

Ik dacht dat het antwoord 20 was (5% maal 20=100%), maar het antwoord blijkt 90 keer te zijn en ik begrijp niet hoe je hieraan komt.
Alvast bedankt

Bert
2de graad ASO - zondag 1 februari 2015

Antwoord

Dit is een voorbeeld van een binomiaal kansprobleem. Hierbij geldt:

X~binomiaal verdeeld met:
p=0,05
n=?

Gegeven: P(X$\ge$1)$\ge$0,99

Er geldt:

P(X$\ge$1)=1$-$P(X=0)$\ge$0,99
1$-$0,95n$\ge$0,99
0,95n$\le$0,01
n$\ge$90

Zo doe je dat!

WvR
zondag 1 februari 2015

©2001-2023 WisFaq