Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hoe weet je welke methode je moet gebruiken, waar kan je dat aan zien? Dus wanneer gebruik je de product-som-methode en wanneer de methode 'breng de gemeenschappelijke factor buiten haakjes'?

Ryan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 22 december 2014

Antwoord

Als je een 2. tweedegraads-vergelijkingen wilt oplossen dan herleid je eerste op nul en zet de 'termen' in de goede volgorde. Je krijgt dan iets als:

$ax^{2}+bx+c=0$

Op eenvoudige tweedegraadsvergelijkingen kan je dan zien wat je moet doen als $b=0$ of $c=0$.

Op ontbinden in factoren kan je dan zien wanneer je 'buiten haakjes' kan halen en wanneer je de product-som-methode probeert.

Als $c=0$ dan staat er zoiets als $ax^{2}+bx=0$. Je kunt dan $x$ buiten haakjes halen en de vergelijkingen verder oplossen.

Als nu $b$ en $c$ beide niet nul zijn dan ligt de product-som-methode voor de hand.

Helpt dat?

WvR
dinsdag 23 december 2014

©2001-2024 WisFaq