Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parametervergelijkingen

Hoe vind je de snijpunten tussen een ellips en cirkel met vergelijking: x2/4 + y2 = 1 , (x-1)2+(y+2)2 = 4
en met als gevonden parametervergelijkingen:
voor de ellips:
x = 2cos(t)
y = sin(t)
voor de cirkel:
x = 2cos(t) + 1
y = 2sin(t) -2

Zou een antwoord vandaag ten zeerste apprecieren, alvast bedankt!

Alexan
Student universiteit België - zondag 2 november 2014

Antwoord

Vermoedelijk heb je de parametrizeringen van de x-en en van de y's aan elkaar gelijk gesteld en daarna snel ontdekt dat die vergelijkingen niets opleveren.
De fout daarbij is dat je in je twee parametervoorstellingen niet met dezelfde variabele t kunt werken.
De t in de ellips bekijkt de figuur vanuit de oorsprong maar de t in de cirkel bekijkt de figuur vanuit het middelpunt (1,-2).
In hun snijpunten hoeven dat natuurlijk niet dezelfde waarden te zijn.
Vervang daarom de t in bijv. de cirkelparametrizering door j en stel dan zowel de x-en als de y's aan elkaar gelijk.
Enne, vergeet niet iets van je eigen aanpak te laten zien!

MBL
zondag 2 november 2014

©2001-2024 WisFaq