Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Wortels vereenvoudigen

Bij Rekenen met wortels

Wordt gesteld dat √120=2√30 en √242=11√2.
Het ontbinden in priemfactoren begrijp ik, maar dan?
Graag uitleg, bij voorbaat dank.
Aad

Aad St
Ouder - donderdag 20 februari 2014

Antwoord

Je kunt van de factoren die 'dubbel' voorkomen de wortel trekken:

$
\begin{array}{l}
\sqrt {120} = \sqrt {2^3 \cdot 3 \cdot 5} = \sqrt {2^2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5} = 2\sqrt {2 \cdot 3 \cdot 5} = 2\sqrt {30} \\
\sqrt {242} = \sqrt {2 \cdot 11^2 } = 11\sqrt 2 \\
\end{array}
$

De 'eenzame factoren' blijven onder het wortelteken staan.

WvR
donderdag 20 februari 2014

©2001-2023 WisFaq