Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierhoek: afstanden en scalaire producten berekenen

In de vierhoek ABCD geldt dat ||AB|| = ||BC|| = a, ||AD|| = ||DC|| = 2a en
||BD|| = d.

1) Bepaal ||AC|| als functie van a en d.

2) AC . AB en AC . CD (scalaire producten)

3) Stel nu het verband op tussen a en d als er door de vier hoekpunten van deze vierhoek een cirkel dient te gaan.

Ik kan bewijzen dat de driehoek ABD congruent is met de driehoek CBD en dat BD de middelloodlijn is van AC, maar verder kom ik niet... Als ik de lengte van ||AC|| kan berekenen, denk ik wel dat ik verder kan in de oefening, maar daar heb ik dus al problemen mee, kan iemand me helpen aub?

Dis
Student universiteit België - zaterdag 5 oktober 2013

Antwoord

Hallo Dis,

Ik twijfel of je de opdracht goed hebt doorgegeven, maar hier wat ik heb gevonden voor AC als functie van a en d. Wat je schrijft over de middeloodlijn enzo dat klopt. De figuur is een vlieger. AC noem ik h en ik gebruik de formule van heron en stel op 2 manieren de oppervlaktes van de vlieger aan elkaar gelijk. Je krijgt dan een uitdrukking van h in termen van a en d, maar gemakkelijker wordt het er niet op, vandaar dat ik twijfel of alle info aanwezig en juist is. Aan de andere kant zie ik misschien iets over het hoofd, dat kan natuurlijk ook.

$
\begin{array}{l}
O = \frac{1}{2}\sqrt {(3a + d)(3a - d)(a + d)(d - a)} \\
AC = h \\
O = \frac{1}{2}d.h \Rightarrow h = \frac{{\sqrt {(9a^2 - d^2 )(d^2 - a^2 } )}}{d} \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
zondag 6 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq