Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptoten berekenen

f(x)=(x+2)/(x2-a)1/5

1) Voor welke waarden van de reele parameter a vertoont de grafiek van f een schuine asymptoot?

Ik weet dat je a=limiet voor x gaande naar ±¥ van f(x)/x moet berekenen en b= limiet voor x gaande naar ±¥ van f(x)-ax

Ik loop echter steeds vast bij het berekenen van deze limieten, dus veronderstel ik dat er geen S.A. is, voor geen enkele waarde van a.

2) Voor welke waarden van de reele parameter a vertoont de grafiek van f juist één verticale asymptoot?

Dit is het geval als a=0, want dan is er maar één V.A., namelijk x=0. Klopt dit?

3) Stel nu a=3. Bepaal alle asymptoten van de grafiek.
Ik vind slechts twee asymptoten, namelijk twee V.A. : x= ±Ö3.

Klopt dit?

4)Bereken de extrema voor a=3.

ik vind dat voor x=-5/3 er een maximum is en voor x=3 een minimum.

Klopt dit?

Alvast bedankt voor de hulp!

Dries
Student universiteit België - zaterdag 28 september 2013

Antwoord

a. lijkt me ook. Er zit voor x -> ± oneindig geen lineaire functie in
b. kijk eens wat er gebeurt bij a=4
c+d. lijkt me ook (d. niet helemaal nagerekend)

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 28 september 2013

©2001-2024 WisFaq