Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Domein

Hallo,

Ik moet het domein zoeken van volgende functie van twee veranderlijken:

z = ln(2y+8-x2-y2)/1-√1-x2+y2

Ik weet dat ln gedefinieerd is op de positieve reėle getallen, zonder 0, en dat wat onder het wortelteken staat $\ge$0 moet zijn en niet 1 mag zijn. Ik kan echter beide functies niet verder uitwerken. Bij het wortelteken denk ik aan een hyperbool, bij de teller aan een cirkel, maar ik weet niet hoe ik verder kan.

Alvast bedankt

Dimitr
Student Hoger Onderwijs Belgiė - zaterdag 12 januari 2013

Antwoord

De eisen zijn 2y + 8 - x2 - y2 > 0 en 1 - x2 + y2 $\ge$0 maar ¹ 1
Eis 1 is om te vormen tot x2 + (y - 1)^2 < 9 en dat is grafisch inderdaad een cirkel rond (0,1) met straal 3 waar je dan het binnengebied van moet hebben.

Eis 2 leidt tot x2 - y2 $\le$ -1 wat inderdaad tot een hyperbool plus een buitengebied leidt en de eis x2 - y2 ¹ 0 betekent dat x ¹ y en x ¹ - y (twee rechten die dus niet meedoen).

Ik zou van cirkel plus hyperboolgebied een tekening (laten) maken en met wat arceringen het uiteindelijke resultaat aangeven.

MBL
zondag 13 januari 2013

©2001-2024 WisFaq