Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van de vergelijking van een parabool

hallo,

Ik heb een vraag gekregen over wiskunde waar ik geen idee van heb hoe ik eraan moet beginnen. We hebben dit ook nog nooit tijdens de lessen gezien. Ik heb geprobeerd het zelf te vinden, maar dat is niet gelukt

vraag: Stel de vergelijking op van de parabool met als top (-1,4) en de grafiek gaat door de oorsprong.

dit is wat ik al heb.

GEGEVEN: T(-1,4)
punt (0,0) omdat hij door de oorsprong gaat

GEVRAAGD: p<->a(x-a)2

OPLOSSING: hoe ik nu verder moet is voor mij een raadsel.

alvast bedankt.

Anton
Overige TSO-BSO - zondag 30 december 2012

Antwoord

Hallo

In je algemene vergelijking schrijf je tweemaal de letter a; dit klopt niet.
De algemene vergelijking is :
p Û a.(x-a)2 + b
waarbij de coördinaat van de top gelijk is aan : T(a,b)

Stel dus :
a = -1 en
b = 4

Om a te berekenen maak je gebruik van het punt (0,0)
Stel dus : x=0 en y=0
Je bekomt zo een bergparabool (a<0).
Ok?

LL
zondag 30 december 2012

©2001-2024 WisFaq