Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulus functie

Hoe kan ik deze functie tekenen?

f(x)= |3x-6| - |2x+1|

Eric D
Leerling mbo - donderdag 23 januari 2003

Antwoord

Beste Eric,

Die verticale strepen geven aan dat je de absolute waarde van de functiewaarde moet nemen. De absolute waarde is altijd positief (en minimaal 0), dus indien er tussen de strepen een negatief getal uitkomt, neem je hier de negatieve waarde van zodat de waarde toch positief wordt.
Zo is bijvoorbeeld |-3| = -(-3) = 3, en de positieve waardes tussen de absoluutstrepen blijven uiteraard positief |3| = 3.

Om deze functie te tekenen, kun je een bepaald aantal x-waardes invoeren, de y-waarde berekenen en in een assenstelsel zetten, of via grafisch rekenmachine, hier moet je gebruik maken van de Abs()-functie.

Ik zal je hieronder de grafiek van |3x - 6| - |2x + 1| neerzetten, maar bedenk je goed dat deze functie wel negatief kan zijn, want indien de functiewaarde |2x + 1| groter is dan |3x - 6| krijg je een negatieve functiewaarde. Dit geldt overigens alleen voor x-waardes gelegen op het interval <1,7>.

q6919img1.gif


Groetjes,

Davy
donderdag 23 januari 2003

©2001-2024 WisFaq