Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoek een functie

Zoek een niet-constante functie f:R->R die voldoet aan:

Voor alle x element van R: f(x)=f(-x) (oftewel de functie is even)

Er bestaat een y element van R, voor alle x groter of gelijk aan 3: f(x) = y

We moeten niet aan een functievoorschrift denken maar proberen om een grafiek te tekenen.

Het probleem: ik snap niet goed wat men bedoelt met f(x)=y? Bedoelt met hiermee dat de x-waarde gelijk is aan de functiewaarde voor elke x groter of gelijk aan 3?

Indien dat het geval is, zou dit dan een oplossing zijn? (Ik zal proberen uit te leggen hoe de grafiek er uit ziet)

De grafiek lijkt op die van |x| maar bestaat niet tussen ]-3,3[ en elke x-waarde = functiewaarde.

Anon
Student universiteit België - zaterdag 13 oktober 2012

Antwoord

Voor elke x groter of gelijk 3 (en dus ook voor alle x kleiner of gelijk -3 vanwege de eerste eis) neem je een constante functie. En op het stuk tussen -3 en 3 neem je iets dat niet constant is en waarvan de grafiek symetrisch is t.o.v. de y-as.
Je functievoorschrift kan dan best uit meerdere stukken bestaan. Zoek dus niet naar een éénregelig voorschrift.

MBL
zaterdag 13 oktober 2012

 Re: Zoek een functie 

©2001-2024 WisFaq