Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Geef het functievoorschrift bij gegeven punten

Ik moet voor school een paragraaf maken over lineaire verbanden maar ik loop vast bij deze vraag: geef het functievoorschrift bij de gegeven punten:

A (0,6) en B (4,18)
C (-2,3) en D (4,-6)

Hoe doe je dit?

Coco
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 16 september 2012

Antwoord

Maak een tekening!

q68408img1.gif

Bij de algemene formule voor een lineair verband tussen x en y hoort een formule van de vorm:

y = ax + b

De grafiek van y=ax+b is een lijn die:
  • 1 naar rechts en a omhoog gaat
  • de y-as snijdt in het punt (0,b)
De waarde van a noemen we richtingcoëfficiënt.



De waarde van b kan je meteen aflezen, dus b=6.

a=$
\Large\frac{{{\rm{verticale}}\,\,{\rm{verplaatsing}}}}{{{\rm{horizontale}}\,\,{\rm{verplaatsing}}}} = \frac{{12}}{8}
$ = 1,5

De vergelijking wordt dan y=1,5x+6

Dan mag je die andere zelf proberen en laat maar weten hoe ver je daarmee komt.

Zie ook de formule van een lijn opstellen voor meer voorbeelden.

WvR
zondag 16 september 2012

©2001-2024 WisFaq