Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs dat de raaklijnen vanuit de richtlijn loodrecht op elkaar staan

Gegeven is de parabool y2=2px. We nemen op de richtlijn een willekeurig punt D. Bewijs dat de raaklijnen vanuit D op de parabool loodrecht op elkaar staan.

Ik neem een punt voor D (-p/2,yd) en de raaklijn a: y=p/ya(x+xa) en de raaklijn b; y=p/yb(x+xb)

ik weet dat bij de raaklijnen die loodrecht op elkaar staan het product van de richtingscoëfficiënten gelijk is aan -1. Maar heb ik mijn coördinaten wel goed gekozen?

Glenn
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 10 augustus 2012

Antwoord

Glenn,
Zij D(-1/2p,q) op de richtlijn.Uit D trek je twee raaklijnen aan de ellips.
De lijn door de raakpunten, poollijn genoemd, heeft als vergelijking
yq=p(x-1/2p).Bepaal de snijpunten van deze lijn met de parabool. Dit geeft
(1/2p+q2/p+q/p√(p2+q2),q+√(p2+q2) en nog een ander punt.Nu kun je de richtingscoefficienten van de raaklijnen berekenen en nagaan of het product gelijk is aan -1.

kn
zaterdag 11 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq