Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening van de totale interest in abolute waarde

Beste,

Weet iemand hoe je de totale interest in absolute waarde kan berekenen op basis van een gegeven looptijd, kapitaal en maandelijkse rentevoet?

Dit zonder een aflossingstable te gebruiken. Ik zou dus graag de achterliggende formule hebben in één regel.

Alvast bedankt

Koen A
Student universiteit België - dinsdag 17 juli 2012

Antwoord

Volgens Annuiteit geldt dat de post numerando annuiteit per periode gelijk is aan
J=i·T/(1-(1+i)-n)
(i= rentevoet per periode, T is de oorspronkelijke hoofdsom en n het aantal termijnen).
Na verstrijken van de n perioden heb je dus n·J aan rente en aflossing betaald.
Hiervan is T de totale aflossing en blijft er dus n·J-T aan betaalde rente over.
Dus de betaalde rente is
n·i·T/(1-(1+i)-n)-T=
(n·i·/(1-(1+i)-n)-1)·T

hk
dinsdag 17 juli 2012

©2001-2025 WisFaq