Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som- en verschilformules tangens

gegeven: tan ( x+y )=1
tan ( x-y )=3
gevraagd: bereken het goniometrisch getal 2x
Ik begrijp van deze vraag niets, wilt u ze aub oplossen,
veel plezier....

Stijn
3de graad ASO - zondag 19 januari 2003

Antwoord

beste stijn,

schrijf de somformule voor tangens uit met de variabelen A en B:
tan (A + B) = (tanA + tanB)/(1-tanAtanB)

neem nu A = x+y, B = x-y en vul in:

tan (2x) = (tan(x+y) + tan (x-y))/(1-tan(x+y)tan(x-y))

dus tan 2x = (1 + 3)/(1-3*1) = -2
bijgevolg is 2x = bgtan (-2)

groeten,

christophe

Christophe
zondag 19 januari 2003

©2001-2024 WisFaq