Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hyperbool en parabool

Hallo,

Hoe weet je hoe je hyperbool ligt? Maw hoe weet je aan de assenvergelijking te zien of de brandpunten ofwel op de y as ofwel op de x as liggen?

Zelfde bij een een parabool, hoe kan je aan de assenvergelijking zien of de parabool hol of bol is, en langs welke kant?

Bedankt !

Mozfat
Student Hoger Onderwijs België - maandag 16 januari 2012

Antwoord

Bij een hyperbool:
x2/a2 - y2/b2 = 1
kun je nagaan dat er snijpunten met de x-as zijn, door voor y de waarde 0 in te vullen. Je vindt dan voor x de oplossingen x=a en x=-a
Snap je dat er geen snijpunten met de y-as zijn?
Deze hyperbool ligt dus horizontaal. De brandpunten liggen op de x-as.
Kun je een vergelijking bedenken van een verticale hyperbool?

Bij een parabool heb je vier mogelijkheden.
De 'liggende' parabolen hebben het kwadraat bij de y.
De 'staande' parabolen hebben het kwadraat bij de x.
Bijvoorbeeld:
x2=2·p·y is een staande parabool. Als p een positief getal is, is de opening naar boven, als p een negatief getal is, is de opening naar beneden.
Kun je de liggende parabolen nu zelf bedenken?
groet,

Anneke
maandag 16 januari 2012

©2001-2024 WisFaq