Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lastige tweedegraads vergelijk met breuken en wortels oplossen

Ik moet voor school lastige vergelijkingen met wortels en breuken oplossen, ik dacht dat is snapte, maar de antwoorden van onze docent waren heel anders dan die van mij.

Dit is een voorbeeld:

2x2 = 9/4

Volgens haar; x = 3/4$\sqrt{2}$ of x = -3/4$\sqrt{2}$

Ik kom echter op iets heel anders, hoe moet ik het oplossen zodat ik tot het juiste (bovenstaande) antwoord kom?

Alvast bedankt!

Julia
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 28 november 2011

Antwoord

$
\eqalign{
& 2x^2 = \frac{9}
{4} \cr
& x^2 = \frac{9}
{8} \cr
& x = \pm \sqrt {\frac{9}
{8}} = \pm \frac{{\sqrt 9 }}
{{\sqrt 8 }} = \pm \frac{3}
{{2\sqrt 2 }} = \pm \frac{{3 \cdot \sqrt 2 }}
{{2 \cdot 2}} = \pm \frac{3}
{4}\sqrt 2 \cr}
$

Dezelfde wortels kan je op veel verschillende manieren schrijven. Meestal maak je daar afspraken over zodat je 'allemaal' dezelfde antwoorden krijgt.

WvR
maandag 28 november 2011

©2001-2024 WisFaq