Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomium van Newton ontwikkeling

Wanneer een vraag luidt: bereken volgende som zonder de volledige ontwikkeling uit te schrijven.

Men krijgt een som, en onderaan het sommatieteken staat niet k=0 maar bv. k=2, hoe moeten we dit dan gaan bereken?

Bv. Sommatieteken (n=10,k=2) van combinatie k uit 10 (ik kan de wiskundige formule niet uittypen)

Oplossing: a=1, b=1 $\to$ Dus ik denk (1+1)10 = 1024

Maar dit is niet juist. Wat doe ik verkeerd?

Lucas
3de graad ASO - zondag 23 oktober 2011

Antwoord

Je uitkomst 1024 zou correct zijn als de sommatie start vanaf k = 0.
Maar dan heb je dus twee termen teveel in je optelling meegenomen, namelijk de gevallen k = 0 en k = 1.
Maar die twee termen reken je even apart uit en trekt ze van de 1024 af.
Klaar!

MBL
zondag 23 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq