Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sommatieteken

veronderstel dat we (n·m) reëele getallen gegeven hebben die we noteren met x(ij) waarbij i = 1,...,..,..,n en j = 1, ...,..,.., m Mag je in het algemeen zeggen dat :
$\sum$(n; i=1)$\sum$(m;j=1)x(ij) =$\sum$(m;j=1) $\sum$ (n;i=1) x(ij)

We moeten dit argumenteren maar ik weet niet zo goed hoe ik dit moet gaan bewijzen want als ik zou moeten argumenteren zou ik dit gewoon een voorbeeld van geven maar dit lukt me ook niet omdat die n en m ook niet gegeven zijn

lsd
Student universiteit België - zaterdag 15 oktober 2011

Antwoord

De optelling van reëele getallen is commutatief: a+b=b+a voor alle a en b.
Jouw formule is hier een uitbreiding van: je telt dezelfde verzameling getallen op twee manieren op en dat zou dezelfde uitkomst moeten opleveren.
Een net bewijs gaat met volledige inductie.

kphart
zondag 16 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq