Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transitieve relaties

een relatie is transitief als (x,y)∈r en (y,z)∈r ⇒ (x,z)∈r. Hoe kan men aantonen dat {(x,y)∈N2|x deelt y} transitief is?

Koen R
3de graad ASO - vrijdag 9 september 2011

Antwoord

Beste Koen,

x deelt y betekent: er bestaat een geheel getal mÎ zodanig dat y = m·x.
Op dezelfde manier: y deelt z betekent: er bestaat een geheel getal nÎ zodanig dat z = n·y.

Substitueren geeft nu: z = n·(m·x),
oftewel z = (n·mx

en omdat mÎ en nÎ betekent dat n·m Î, mag je schrijven a=n·m Î.

Conclusie: z = a·x met aÎ, dus x deelt z.

KLY
vrijdag 9 september 2011

©2001-2024 WisFaq