Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal a en b

Van de vergelijking: (a + 4)x2 - 29x + 2b = 0 zijn de wortels elkaars omgekeerde.
Van de vergelijking: 4y2 + 60y + 7ab + 15 = 0 zijn de wortels gelijk. Bepaal a en b.
Om met de laatste vergelijking te beginnen: Gelijke wortels; d.w.z. Discriminant=0 of b2-4.a.c=0; zodat
(60)2 - 4.4(7ab + 15)= 0 ® ab = 30 Voor de eerste vergelijking moet gelden (x-x1)(x-x2)=(x-x1)(x-{1/x1)}
Ik realiseer mij dat -29 gelijk is aan de som van twee getallen, terwijl (+2b) het product van diezelfde getallen moet zijn. Toch zie ik het even niet zitten. Wie helpt mij even op weg? Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Student hbo - zondag 24 juli 2011

Antwoord

Dag Johan,
Uit de abc-formule volgt:
x1=(29+Ö(292-8b(a+4))/(2(a+4))=2(a+4)/(29-Ö(292-8b(a+4))
dus (29+Ö(292-8b(a+4))*(29-Ö(292-8b(a+4))=4(a+4)2.
Die 292 valt weg als je de haakjes wegwerekt, zodat je de vergelijking kan oplossen.
Succes,
Lieke.

ldr
zondag 24 juli 2011

©2001-2024 WisFaq