Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

Als in een driehoek ABC geldt: cos3a + cos3b + cos3c = 1, dan is één van de hoeken van driehoek ACB 120°. Bewijs dit.

Ik heb de formules van Simpson geprobeerd, de som- en verschilformules, maar ik geraak er niet uit.

Marie
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 juni 2011

Antwoord

Beste Marieke,
Een leuke vraag!
Je kan beginnen te controleren dat de vergelijking klopt als er één hoek van 1200 is, bijvoorbeeld hoek C.
Dat helpt je om te bedenken hoe je het probleem zou kunnen aanpakken.

Bijvoorbeeld:
c=180-(a+b), dus cos(3c)=cos(3·180-3(a+b))=-cos(3a+3b)=-2cos2(1,5a+1,5b)+1
En cos(3a)+cos(3b)=2cos(1,5a+1,5b)·cos(1,5a-1,5b).
Noem nu cos(1,5a+1,5b)=p en cos(1,5a-1,5b)=q.
Dan krijg je de vergelijking: 2pq-2p2=0.
Daarmee kan je aantonen dat a+b=60 graden.
Succes,
Lieke.

ldr
woensdag 8 juni 2011

 Re: Bewijs 

©2001-2024 WisFaq