Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De regel van Bayes

Als mensen een transplantatie ondergaan overleeft 48% en 9% gaat dood, 43% doet nog een nierdialyse ook en van die 43% overleeft 42% en sterft 58%.

(normaal is dit in een tabel maar die kan ik hier niet opzetten, sorry!)
  1. Bereken de kans dat een persoon die een niertransplantatie heeft ondergaan binnen de 5 jaar overlijdt.
  2. Wat is de kans dat een persoon die de transplantatie de eerste vijf jaar overleefd heeft, een nierdialyse ondergaan heeft?
Bij beide vragen kom ik echter op een verkeerd antwoord, kan iemand mij in de juiste weg sturen?

li
3de graad ASO - zaterdag 4 juni 2011

Antwoord

Hallo, Lies.

Er wordt blijkbaar alleen gekeken naar mensen die een nierplantatie hebben ondergaan. Alleen voor deze mensen moeten kansen worden berekend.

a) De kans dat de persoon met de nieuwe nier, hierna te noemen de patiënt, direct dood gaat is 0.09, en de kans dat hij/zij een nierdialyse doet en dan toch binnen vijf jaar sterft is blijkbaar 0.43*0.58 @ 0.25.
(Blijkbaar moeten we van de opsteller van het vraagstuk vijf jaar aanhouden als de termijn waarna gebleken is dat de dialyse gewerkt heeft.)
Dus de kans dat de patiënt binnen 5 jaar dood gaat is 0.09+0.25 = 0.34.
(Blijkbaar moeten we van de opsteller van het vraagstuk de kans verwaarlozen dat de patiënt aan andere oorzaken overlijdt.)
De kans dat de patiënt na 5 jaar leeft is dus 1-0.34 = 0.66.

b) P(nierdialyse/leeft na 5 jaar) =
P(nierdialyse en leeft na 5 jaar)/P(leeft na 5 jaar) = 0.43*0.42/0.66 @ 0.18/0.66 = 3/11.

hr
zaterdag 11 juni 2011

©2001-2024 WisFaq