Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toon aan

Los volgende vergelijking op: x=alfa

sin3x=4sinx·sin(pi/3+x)·sin(pi/3-x)

3tan2(x/2)+5=7/cos(x/2)

Stefan
3de graad ASO - vrijdag 8 april 2011

Antwoord

Beste Stefan,

De eerste opgave lijkt me geen vergelijking die je moet oplossen naar x, maar een identiteit die je moet bewijzen. De gelijkheid geldt namelijk voor alle x en op basis van verschillende goniometrische formules die je wellicht gezien hebt, kan je dat proberen te tonen. Wat heb je al geprobeerd of waar zit je vast?

Hint voor de tweede opgave: tan2(x/2) = sec2(x/2)-1; stel dan t = sec(x/2) en je krijgt een kwadratische vergelijking in t.

Toch onze spelregels even doornemen...

mvg,
Tom

td
vrijdag 8 april 2011

©2001-2024 WisFaq