Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een vergelijking met een ingewikkelde breuk

Ik vroeg me af hoe ik de volgende vergelijking met algebra op zou moeten lossen:
(0,21-x-1)/(0,11-x-1)=8/18
(Met mijn grafische rekenmachine kom ik uit op x=2 na plotten van de functies en het snijpunt bepalen)
Alvast bedankt...

Tom
Student hbo - woensdag 19 mei 2010

Antwoord

Als ik x = 2 invul, komt er aan de linkerkant 4·9 uit en dat lijkt niet erg op 8/18. Je doet dus iets onjuist met de GR. Ik gok erop dat je haakjes rond de exponenten (1-x) vergeten bent.
Of de vergelijking handmatig oplosbaar is, betwijfel ik. De twee oplossingen die de GR geeft, zijn namelijk niet erg 'mooi'.

MBL
donderdag 20 mei 2010

 Re: Oplossen van een vergelijking met een ingewikkelde breuk 

©2001-2024 WisFaq