Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Eervolle vermelding en examenuitslagen

Ik kon de volgende twee vragen niet oplossen, zou u misschien mij kunnen helpen?

1) Op het eindexamen is de gemiddelde uitslag 73% met een standaarafwijking van 9% De top 10% van de geslaagden krijgen een eervolle vermelding op hun diploma. Welke is de minimale uitslag om deze vermelding te krijgen.

2) In een klas zitten 80 studenten. De gemiddelde uitslag is 65 met een standaardafwijking van 10. Student A behaalt 58 en student B behaalt 75. Heoveel studenten komen er in de rangschikking tussen A en B?

thanx

Reema
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 25 december 2002

Antwoord

1.
We gaan er van uit dat de uitslag normaal verdeeld is. We krijgen dan:
$\mu$=73%
$\sigma$=9%
$\phi$(z)=0,90
z$\approx$1.282
1.282=(x-73)/9
x-73=11,538
x=84,538
Dus, zeg maar, bij 85% of meer krijgen de kandidaten een eervolle vermelding.

2.
Hier krijgen we:
$\mu$=65
$\sigma$=10
Gevraagd: P(58$<$X$<$75)
P(58$<$X$<$75)=P(X$<$75)-P(X$<$58)

P(X$<$75):
z=(75-65)/10=1
$\phi$(1)=0,864

P(X$<$58):
z=(58-65)/10=-0,7
$\phi$(-0,7)=0,242

P(58$<$X$<$75)=P(X$<$75)-P(X$<$58)=0,864-0,242=0,622
62% van de studenten tussen 58 en 75, dat zijn er ongeveer 50.

WvR
donderdag 26 december 2002

©2001-2023 WisFaq