Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Starters lampen

Hoe los ik dit op a.u.b.?

Een fabrikant levert starters voor lampen, waarvan er gemiddeld 2% defect zijn. Er wordt overeengekomen dat bij levering een steekproef van 100 stuks zal genomen worden. Zo er 5 of meer starters falen wordt een tweede steeksproef genomen van 200 stuks. Zo er dan 8 of meer falen wordt de partij geweigerd.
Bereken de kans dat de goederen geweigerd worden.

Alvast bedankt!,
Saartje

Saartj
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 24 december 2002

Antwoord

Laten we er van uit gaan dat het aantal defecte 'starters' binomiaal verdeeld is. Dan geldt voor de eerste steekproef:
n=100
p=0,02
X:aantal defecte starters
Gevraag is de kans dat er 5 of meer defect zijn:
P(X$\geq$5)=1-P(X$\leq$4)=1-Binomcdf(100,0.02,4)=1-0,949=0,051

Voor de tweede steekproef geldt:
n=200
p=0,02
X:aantal defect
Gevraagd: P(X$\geq$8)
P(X$\geq$8)=1-P(X$\leq$7)=1-0,951=0,049

De kans dat de goederen geweigerd worden is 0,051·0,049$\approx$0,0025

WvR
donderdag 26 december 2002

Re: Starters lampen

©2001-2023 WisFaq