Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dieselmotoren

een reparatiebedrijf herstelt kleine en grote dieselmotoren. de kans dat er op een werkdag een kleine motor wordt aangeboden is 1/2, voor een grote motor 1/3. het aanbieden van een grote of een kleine motor op eenzelfde werkdag zijn onafhankelijk.

bereken de kans dat er op 20 werkdagen tenminsten op 15 dagen een of meerdere motoren ter herstelling werden aangeboden.

op een dag geen motoren ter reparatie =
p ( aantal grote motor = 0 en aantal kleine motor =0) =
p ( aantal grote motor = 0) en p ( aantal kleine motor = 0) = 2/3 *1/2 = 1/3
= 2/3 kans dat er een ( grote of kleine) motor wordt binnengebracht ter reparatie.
dan
combinatie ( 20 15) (2/3)^15 * (1/3)5 = 0,1486

volgens mijn oplossing in het boek, moet het 0,2972 zijn ( dus *2 )
maar waarom ? waarom moet dit nog eens maal 2 gedaan worden ?

ik hoop dat u mij kan helpen.
alvast bedankt

jinthe
3de graad ASO - vrijdag 11 december 2009

Antwoord

Ze verschillen niet exact een factor 2, dus dat is louter toevallig. Merk op dat jij de kans op exact 15 dagen berekent. Corrigeer dat en dan komt het wel snor ;-)

cl
vrijdag 11 december 2009

©2001-2024 WisFaq