Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee onbekenden bepalen

Beste,

ik heb al verschillende keren dat willen oplossen, maar ik maak constant ergens een fout.

1 ste oef

Bepaal a & b zo dat

4a=5b
3a-8b=2

dus ik doe

a= (5b)/-4
a= (2+8b)/-3

maar dan verder maak ik ergens een breuk fout, kan iemand die oefening helemaal maken aub met stappen;

2 de vraag

(12x-1)/2 - (13x-4)/6 -(4x+7)/5

Hier weet ik dat je eerst x moet uithalen en dan die in vullen in -(4x+7)/5 . maar dan hoe moet je die breuken oplossen.

3 de vraag

(3x-7)/7 - (2x-1)/3 5(((2-x)/7)-1/3)

Dank u vriendelijk om mij verder te helpen....

Junaid
Student Hoger Onderwijs België - zondag 4 oktober 2009

Antwoord

Beste Junaid,

Uit 4a = 5b volgt a = 5b/4 door beide leden te delen door 4, waar komt bij jou dat extra minteken vandaan? Vervang dan in de tweede vergelijking a door deze 5b/4 en los die vergelijking op naar b.

Voor de ongelijkheden: werk steeds alle haakjes uit, breng alle termen met een x in een lid en de termen zonder x in het andere lid; vereenvoudig zo ver mogelijk in beide leden.

mvg,
Tom

td
zondag 4 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq