Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kaarten

Iemand neemt een aantal kaarten en legt deze in hoopjes van 4. Ze houdt één kaart over. Legt ze de kaarten in hoopjes van 5 dan houdt ze er twee over. Er zijn 2 hoopjes meer van 4 kaarten dan 5 kaarten. Hoeveel kaarten waren er oorspronkelijk?
Ik weet niet zo goed hoe ik de vergelijking moet opstellen. Uitwerken is geen probleem.

marijk
2de graad ASO - zondag 30 augustus 2009

Antwoord

Soms is het handig om achteraan te beginnen. Neem 's aan dat er v stapeltjes van 5 kaarten zijn. Als je dan kijkt naar het totaal aantal kaarten dan geldt:

totaal=5v+2 (de stapeltjes van 5)
of ook:
totaal=4(v+2)+1 (de stapeltjes van 4)

Er geldt: 5v+2=4(v+2)+1

Daarmee kan je 'v' en het totaal aantal kaarten wel bepalen denk ik.

WvR
zondag 30 augustus 2009

©2001-2024 WisFaq