Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een vierdegraadsvergelijking

Om de exponentiële stijging van de prijs van een produkt per kwartaal te berekenen gebruik ik onderstaande formule, (als geweten is dat de stijging per jaar 3,50 % is :
x+x2+x3+x4=4.14 of anders geschreven :

x·(1+x·(1+x·(1+x)))-4,14=0

Hoe bereken ik uit deze formule de x-waarde ?

Vriendelijke groeten,

Frederik

Freder
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 22 april 2009

Antwoord

Hallo, Frederik.

Je kunt mbv een rekenmachine vlot voor enkele waarden van x de waarde van
x.(1+x.(1+x.(1+x))) berekenen, namelijk
x
+1=
*x=
+1=
*x=
+1=
*x=
Begin met x=1 (zonder rekenmachine), en probeer vervolgens een waarde van x die net iets groter dan 1 is.
Als de uitkomst groter dan 4.14 is, probeer je een tussenliggende waarde van x. Zo kom je al snel tot een redelijke benadering.

hr
donderdag 23 april 2009

©2001-2024 WisFaq