Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden en extremumvraagstuk

Hallo,
Dit korte vraagstuk moet ik oplossen voor school, maar ik weet niet hoe. Het moet met afgeleiden en ik mag het niet van een grafiek aflezen.
"Bereken de oppervlakte v/d grootst mogelijke rechthoek met omtrek 52"

Dit is hoe ik het probeerde:
P = 52
P = 2L + 2B
= 2L + 2B = 52

f(x) = 2L + 2B - 52
2L = -2B + 52
= f(x)= -2B + 52 + 2B -52

en dan kom ik dus gewoon 0 uit (wat logisch is) en kan ik niet eens afleiden...

Hopelijk kan u mij helpen

Lou
3de graad ASO - woensdag 8 april 2009

Antwoord

Beste Lou,

Als ik jouw notatie volg, noteer ik P voor de totale omtrek

P = 52 dus 2L + 2B = 52

Je wilt de oppervlakte maximaliseren, dus je moet de oppervlaktefunctie afleiden, niet de omtrekfunctie. De oppervlakte van de rechthoek met breedte B en lengte L is:

O = BL

Maar hier zitten twee onbekenden in: B en L. Uit de omtrekfunctie kan je echter B in functie van L schrijven, of omgekeerd. Vervang dit in de oppervlaktefunctie en je houdt nog een functie van één variabele over. Die kan je afleiden, gelijkstellen aan 0 en oplossen.

mvg,
Tom

td
woensdag 8 april 2009

©2001-2024 WisFaq