Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen ivm LO, LA, voortbrengendheid en basissen

Hallo,

Ik moet volgende dingen bewijzen, maar zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen. Het zijn 2 bewijzen rond hetzelfde thema en die waarschijnlijk dan ook steunen op dezelfde stellingen
1. Bewijs dat een stel vectoren {a,b,...,n} (die een deelverz zijn van V) LA is als en slechts als men de nulvector 0 op minstens 2 manieren als een lineaire combinatie van deze vectoren kan schrijven.
2. Bewijs dat een stel vectoren {a,b,...,n} (die een deelverz zijn van V) LA is als en slechts als er een willekeurige vector P bestaat die men op minstens 2 manieren als een lineaire combinatie van deze vectoren kan schrijven.

Wie kan mij op weg zetten naar de juiste redenering?

Roel D
Student universiteit België - dinsdag 10 december 2002

Antwoord

Hoi,

Eerst een definitie:
Een stel vectoren v1, v2, ..., vn is lineair afhankelijk (LA) als en slechts als er een combinatie a1.v1+a2.v2+ ... an.vn=0 bestaat met niet alle ai=0.

Stelling 1:
$\Rightarrow$: Uit de definitie vinden we dat er een combinatie bestaat met niet alle ai=0. Een tweede lineaire combinatie die 0 geeft is die met alle ai=0. Er zijn dus inderdaad minstens 2 manieren om 0 samen te stellen.
Ü: Als er twee manieren bestaan om 0 samen te stellen, dan moet er minstens één zijn waarbij niet alle coëfficiënten 0 zijn. Hiermee is dus aan de definitie van LA voldaan.

Stelling 2:
$\Rightarrow$: Uit stelling 1 kunnen we p=0 kiezen en is daarmee dit deel bewezen.
Ü: Als je een vector p kan schrijven als a1.v1+a2.v2+ ... an.vn en b1.v1+b2.v2+ ... bn.vn waarbij niet voor alle i geldt dat ai=bi, dan is 0=p-p=(a1-b1).v1+(a2-b2).v2+ ... (an-bn).vn waarbij niet alle coëfficiënten ai-bi 0 zijn. We hebben dus een lineaire combinatie die 0 geeft, terwijl niet alle coëfficiënten 0 zijn.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 12 december 2002

©2001-2024 WisFaq