Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

X als onbekende met wortelvormen

geraak niet aan de oplossing:
(3.Ö2-1).x-Ö2=0
handboek geeft als oplossing (6+Ö2)/17
Ik heb al wel gevonden x=Ö2/(3·Ö2)-1 juist?
handboek geeft als oplossing (6+Ö2)/17

Theo
2de graad ASO - woensdag 7 januari 2009

Antwoord

Beste Theo,

Even opletten met de haakjes voor je noemer, je hebt:

x = Ö2/(3·Ö2-1)

Je merkt dat het modelantwoord geen vierkantswortel in de noemer heeft. Je wil die daar dus weg en een truc daarvoor is om de teller en de noemer te vermenigvuldigen met de "toegevoegde uitdrukking" van de noemer.

Je wil hierbij gebruikmaken van (a-b)(a+b) = a2-b2 om zo de vierkantswortel kwijt te spelen. In jouw geval vermenigvuldig je teller en noemer dus met 3·Ö2+1.

Lukt het zo?

mvg,
Tom

td
woensdag 7 januari 2009

©2001-2024 WisFaq